Å være student i dag gir en rekke utfordringer, men også en mengde flotte muligheter. Ikke bare er det mulig “å shoppe” utdannelse, men en kan også få godkjent studier tatt i andre land. Dermed ligger verden mer eller mindre åpen for den jevne student. Enkelte studier er mer populære enn andre i utlandet, for eksempel er det mange som tar legestudier i andre europeiske land. Andre igjen velger studier som går over et års tid, eller kortere. Det er ikke bare utenlandske studiesteder som tilbyr studier i utlandet. Flere norske utdanningsinstitusjoner tilbyr hele eller deler av studiet utenlands, også private aktører. Er man student og ønsker tilbringe tid i et annet land er det en ting som bør stå først på sjekklista; er studiet godkjent i Norge? Et godt tips her er å sjekke blant annet med lånekassen, da de bare tilbyr støtte om studiet er godkjent i Norge. Vær likevel oppmerksom på at dette ikke er noen garanti for at delemner kanskje må tas opp igjen i Norge.

Ting å huske på

Når man vurderer å studere utenlands bør begynne prosessen tidlig. Sjekke muligheter, boalternativer og mer til. Samtidig skal man ha klart for seg at det er en del “byråkrati” forbundet med utenlandsstudier. Husk også på at man bør være våken for kulturforskjeller. Selv land som ligner mye på Norge kan by på vansker når det kommer til sosiale normer og regler. Disse forskjellene er ikke så enkle å oppdage om man er i et land over kort tid. Det blir noe helt annet når man skal bo og leve der. Det kan være smart å kontakte andre, som har studert på stedet man tenker å dra, for å få noen tips. Studenter tenker kanskje ikke så mye på helse eller sykdom, studier og venner er ofte høyere på agendaen. Hvordan en kan sikre seg helsetjenester, i et land man drar til, bør være like naturlig som å bruke en lånekalkulator når du skal ta opp lån. Sjekk derfor hvordan helsesystemet virker før man drar, slik at skyhøye regninger unngås om uhellet er ute. Likevel, selv om en del må være på plass før studiene begynner er det verdt “strevet”.

Derfor kan studier være en brekkstang

Norge har, i forhold til mange europeiske land, lav arbeidsledighet. Til tross for dette har enkelte vansker med å få en jobb etter endte studier. Det skyldes ikke kvalifikasjonene, men mangelen på erfaring. Egentlig en merkelig problemstilling, da mange bedrifter gjerne vil ha folk med ny og oppgradert utdannelse. Utenlandsstudier kan være en brekkstang for mange. Det viser at en kan virkelig stå på egne ben og være selvstendig. Samtidig kan man “bringe til bords” en annerledes tenkemåte og erfaringsgrunnlag. Blir man da kalt inn til jobbintervju hos for eksempel sambla, eller andre finansinstitusjoner, bør en passe på å fremheve dette. I en mer og mer global forretningsverden vil denne kunnskapen være viktig. I forhold til jobb etter studier, er det viktig at en som er utenlandsstudent, også plukker med seg så mye som mulig utover studiene. Det kan være å knytte kontakter, lære språket eller annet. Det kan virke som små detaljer, men kan vise seg å være akkurat det som trengs for en jobb.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *