Gullsmedfaget

Gullsmedfaget kan tas som en del av den videregående opplæringen i Norge, og bygger på grunnkurset Design og Håndverk, med videregående kurs Design og Gullsmedhåndverk. Etter at disse to kursene er gjennomført vil man fullføre sin utdannelse som lærling i en bedrift.

Young Woman Making Jewelry At Home With Lamp

Gullsmedfaget er et yrke som krever at man ikke bare er kreativ og har kunstnerisk sans, men også at man har gode motoriske egenskaper og kan jobbe med små detaljer. En gullsmed lager selvsagt smykker, men også andre gjenstander og jobben går mye ut på å forme og etse i metall. Normalt sett tenker man på en gullsmed som en smykkeprodusent som jobber hovedsakelig med gull, men de fleste gullsmeder har også kompetanse når det kommer til bearbeiding av andre metaller. I tillegg må gullsmeder også kunne jobbe med andre elementer som perler og smykkestener som kan monteres sammen med metallet. En annen viktig arbeidsoppgave er reparasjon av smykker av ulike typer.

Tradisjonelt har gullsmykker hatt en litt annen rolle enn det de har i dag, og vi ser nå at mange velger å selge gull de ikke lengre bruker fordi de ikke liker designet eller fordi de rett og slett er lei av det. Dette viser hvor viktig det er å holde seg oppdatert på trender og følge med utviklingen både som bruker og produsent av denne type tilbehør.

Det holder ikke å kun ha en god estetisk sans som gullsmed, man må også finne sin egen stil – samtidig som man holder seg oppdatert på de nye og populære trendene innen bransjen. I dag kommer mange smykker ferdig støpt fra masseproduksjon, og det er derfor enda viktigere at man som gullsmed kan tilby noe helt spesielt og utenom det vanlige i det man produserer.

Dersom man fullfører gullsmedfaget i den videregående skolen får man et fagbrev som gullsmed. Man har også muligheten til å gå videre og ta et mesterbrev. For å kunne gå opp til mesterprøven er du nødt til å ha fagbrevet på plass først, og du må også ha tilstrekkelig erfaring og praksis innen faget. Når du tar mesterprøven vil du få opplæring i faglig ledelse og etablering, og gir deg et godt grunnlag for å starte eller drive din egen bedrift.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *