Populære yrkesvalg

I Norge har vi utrolig mange utdanningsmuligheter å velge mellom, men det er noen som er mer populære enn andre. Etter at Samordna Opptak har mottatt søknadene lages det hvert år en oversikt over hvilke utdanninger som har fått flest søknader og dermed hva de mest populære utdanningene er.

Portrait of female librarian with stacked books

De senere årene ha siviløkonomutdanningen hos Norges Handelshøyskole kommet ut på toppen flere ganger. Dette har nok flere årsaker, men hovedårsakene er nok utdanningsinstitusjonens gode rykte, samt at studentene forventer å kunne få en god jobb relativt raskt etter endt utdanning. I tillegg til siviløkonomutdanningen er både jus og politiutdanning populære valg. Dette er også utdanninger hvor man forventer å få jobb når man er ferdigstudert, og ofte i høyt respekterte stillinger, noen av dem også relativt godt betalt.

Helserelaterte utdanninger er også populære, og det gjelder både for medisin-, sykepleier- og psykologistudier. Disse finner man hos flere ulike utdanningsinstitusjoner, men de er jevnt over populære der hvor de tilbys. Spesielt medisinstudiet har ganske høy status, og det er nok også med på å forklare hvorfor så mange søker seg hit. Jobber i helsesektoren er også spesielt viktige for samfunnets utvikling, og for mange er dette dermed også et moralsk riktig valg. Av andre populære valg er det også verdt å nevne utdanninger innen økonomi, ledelse og andre helse- og sosialrelaterte utdanninger.

Det som ligger bak valg av utdanning er forskjellig fra person til person, men veldig mange har i det minste noen av de samme tankeprosessene bak sine valg. Man ønsker nødvendigvis å få jobb når man er ferdig utdannet, og derfor er det viktig å velge en utdanning som er etterspurt innen det fagfeltet man ønsker å jobbe med. I tillegg er det viktig å velge noe man faktisk ønsker å jobbe med. Det er flott å ha en topputdannelse, men dersom man har null interesse for faget og jobben man til slutt skal ende opp med, så er det ikke nødvendigvis det riktige valget. Man kan ende opp med å jobbe i samme bransje eller til og med samme jobb i årevis, og da er det jo veldig greit at man liker det man driver med.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *