Utdanning i Norge

Utdanning i Norge starter med grunnskolen. Etter at man har fullført grunnskoleutdanningen har man rett til en videregående opplæring hvor man jobber mot enten studiekompetanse eller yrkeskompetanse, eller i noen tilfeller begge deler. Videre kan man med studiekompetanse fortsette på en høyere utdanning ved universitet eller høyskole, hvor det tilbys utdanninger på bachelor-, master- og PhD-/doktorgradsnivå. Alternativet til høyere utdanning er fagskolen, som er et kortere og mer yrkesrettet alternativ.

Students taking notes while their classmate is raising her hand in an amphitheater

Høyere utdanning i Norge holder høy kvalitet, og våre beste utdanningsinstitusjoner kan måle seg med gode universiteter I USA og ellers i Europa. En stor forskjell på statlig høyere utdanning i Norge og høyere utdanning i de fleste andre land er at den i Norge tilbys gratis. Når man registrerer seg ved et universitet eller en høyskole i utlandet må man som regel betale høye summer i skolepenger, men dette slipper vi heldigvis i Norge. Dette betyr ikke at høyere utdanning i Norge ikke koster noe som helst. Man betaler fortsatt som regel en semesteravgift, samt går det en del penger til bøker og annet utstyr man trenger i utdanningens løp.

Nesten uansett hva du ønsker å studere vil du finne et alternativ i Norge, og vi har gode utdanningsinstitusjoner i alle deler av landet. For å komme inn på den utdanningen du ønsker er du ofte nødt til å oppfylle et visst karakterkrav, og noen utdanninger setter også krav til at man har fullført visse fag i løpet av den videregående skolen. Når man har bestemt seg for hvilken retning man ønsker å gå med studiene må man også se på hva slags grad man ønsker å ta. Det laveste nivået for høyere utdanning er en bachelorgrad, som regel en treårig grad. Videre kan man fortsette på en mastergrad som er ytterligere to år, men det finnes også fullverdige masterprogram på fem år som ikke gir en bachelorgrad underveis. I tillegg til dette finnes det profesjonsstudier som for eksempel medisin- og veterinærstudiene, som følger fastsatte programmer over flere år.

Fagskoleutdanninger er kortere og rettet direkte mot et yrke. Her trenger man ikke generell studiekompetanse for å komme inn, og det finnes en lang rekke tilbud innen fagskolene.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *